Wat ga ik volgend schooljaar anders doen?

Het is drie uur, de leerlingen zijn uitgezwaaid, de leerkrachten op weg naar huis. Je zit nog even aan je bureau en overdenkt het schooljaar.

Er zijn veel successen behaald. De leerlingen van groep 3 hebben vlot leren lezen, de ouders zijn blij met de sfeer in jullie school, de teamdag was erg gezellig en jullie hebben samen een rijke leeromgeving gecreëerd in het gebouw. Toch ben je niet helemaal tevreden. Nu je eenmaal zit voel je pas echt hoe moe je bent. Het was hollen en vliegen om alles af te krijgen voor de zomer. Het nieuwe jaarplan moest nog af, terwijl je je realiseert dat de doelen van het huidige jaarplan nog niet allemaal bereikt zijn. Focus houden in de waan van de dag was het hele jaar lastig in jullie team. Je maakt je zorgen om de onderwijskwaliteit: leren leerlingen wel genoeg erbij? En werken jullie als team wel op de beste manier samen? Tijdens de vergaderingen spreken jullie samen dingen af, maar het lukt nog niet altijd om de afspraken na te komen. Ook al weet je dat het nodig is, elkaar hierop aanspreken of feedback geven, zodat jullie de kwaliteit van het onderwijs kunnen versterken, blijft erg spannend.

Je bent niet de enige met deze overpeinzingen! Veel schoolleiders die ik het afgelopen jaar heb ontmoet, werken samen met hun team vol passie en inzet aan de ontwikkeling van het onderwijs binnen hun school. En veel schoolleiders laten zich te veel leiden door de waan van de dag, waardoor het niet genoeg lukt om aan hun eigen doelen te blijven werken. Dat kan anders. Dienstbaarheid is voor veel schoolleiders een automatisme. Dat is niet altijd de beste keuze, als dat betekent dat je daarmee de schoolkoers uit het oog verliest.

Maak jij je eigen koers als schoolleider belangrijk genoeg? Omdat je weet dat dit nodig is voor versterking van de onderwijskwaliteit? Hou jij vast aan wat echt nodig is, ook al betekent dat soms de confrontatie aangaan, je gevoel uitspreken en iets doen dat buiten jouw comfortzone of die van je team valt?

Is dit voor jou als schoolleider herkenbaar en wil je:

  • Helderheid in wat jou in de weg zit om de samen met je team met focus te werken aan de schooldoelen.

  • Inzicht in welke stappen belangrijk zijn als je vanuit krachtig onderwijskundig leiderschap de schooldoelen wilt bereiken.

  • Een tip op maat, passend bij jouw situatie, waar je meteen in de dagelijkse praktijk mee aan de slag kunt?

  • Duidelijkheid over of en hoe ik je zou kunnen helpen bij het bereiken van je doelen.

Heb je interesse, neem dan contact op, dan plannen we een gratis coachcall. Ik zie er naar uit je te spreken!

Bel 06 18210746 of mail naar carolienvandijk@oogvoorleren.nl

Carolien van Dijk